Kunstkameraden info

In onze visie is dat wie meedoet in de (amateur) kunst, meedoet in de samenleving. Het is ‘meedoen en meedelen’; het is nieuwsgierig zijn, je openstellen, elkaars verhalen horen en daardoor elkaar leren begrijpen en waarderen. Het energie krijgen van deelname en dit doorgeven aan anderen. Vanuit deze visie is het project Kunstkameraden ontwikkeld. De doelgroep waarop Kunstkameraden zich richt bestaat uit kinderen en jongeren met diverse (culturele) achtergronden in een maatschappelijk kwetsbare situatie.

De Cultuurkantine heeft meer dan 400 matches van kunstenaars met jeugdigen gerealiseerd in Brabant, Limburg en Zuid-Holland. Kunstkameraden is een belevenis met de duur van een half jaar. In deze periode werkt een aantal koppels die bestaan uit een professioneel (beeldend) kunstenaar en jongere in het atelier van de kunstenaar aan een kunstwerk. Daarnaast werken jongeren voor een langere periode in het atelier van De Cultuurkantine in Tilburg (Koningsplein 251).

Meer lezen over Kunstkameraden?
Publicatie LKCA: Buitengewoon (pag. 46-59)
Over de betekenis van kunst en cultuur voor veerkracht van jongeren

Inspiratiegids voor lokaal beleid VNG (pag. 27)  
Kunst en cultuur in het sociaal domein

Avans Hogeschool lectoraat jeugd, gezin en samenleving heeft onderzoek gedaan naar effecten van Kunstkameraden op de jeugdigen en hun netwerk.

Naar verhalenarchief Kunstkameraden

Naar laatste publicatie met verhalen Kunstkameraden

 

Kunstkameraden wordt o.a. financieel ondersteund door Provincie Noord-Brabant, Fonds voor Cultuurparticipatie, VSB Fonds, gemeente Breda en gemeente Tilburg.